Treceți la conținutul principal

Pizza si povestea ei in casa mea

M-am gandit sa va arat cum fac blatul ca la umplutura n-are rost sa va incurc! Nicio pizza nu seamana cu alta si nici nume nu are. Daca fac - si fac - pizza acasa, scap si eu de ce trebuie de prin frigider, daca vreau sa mananc un model de pizza anume atunci ies in oras

Trantesc fix 1 kila de faina in castron si fac o gaura in mijloc unde arunc cu dragoste 3 lingurite de zahar tos si faram un cub de drojdie de 50 grame Budafok. 

Habar nu am avut ca asa o cheama. D'aia galbena. Umplu fix o sticla de juma de litru pana sus cu apa calda, acu in post sau juma /juma, lapte si apa sau cum da Dzeu si bunul frigider, cand e fara post si mestec apa cu drojdia si zaharul acolo local ca n-o sa murdaresc altceva, ca moi,  la vase -bleah, nu-mi place!
  iaca Maiaua mea e vesela

Am saturat faina cu restul de apa si am pus sare 1 lingurita pe faina uscata. 
Pentru tinerele mele cititoare sarea nu are voie sa aibe contact direct cu drojdia care uita sa-si mai faca datoria repede. Si mi-am mai mazgalit mana prin castron si atention - dreapta, sa pot face poze. Ce de sacrificii! 
Apoi am pus pe rand 4 pumnisori de ulei. Pozele vorbesc. 
Am continuat mangaierile cu coca pana a ramas si mana si castronul curat.
 Am inchinat aluatul cum m-a invatat bunica si i-am dat pauza dar numai lui caci eu ma duc la maretul frigider sa vad ce-mi da.

Deci : pana ajunge la temperatura sa va povestesc. Am maruntit, am razuit, 
am pregatit tavile 



si mi-am amintit de suportul pe care nu l-am folosit niciodata ca nu avea loc in cuptor. 

Eh acum am dar la ce stiu ca am mesterit ... A mea o veti recunoaste.
Am gatat-o prima sa nu o "contaminez". A venit ursul , a inghitit in sec, s-a exclamat tare, m-a intrebat cum setez cuptorul si se asteapta rezultatul. Acu e acu l-oi brodi?




A trebuit sa actionez ventilatia si nu vrea 280 grade, maxim cat ar putea dansul,  la alte programe, doar 205 vrea deci se va lungi timpul. Macar sa obtin bun. De mirosit insa nu va spun ce se simte.
gata!!!!! 

Comentarii

Cristina a spus…
Foarte buna pizza. Bine ai revenit in blogosfera.
mery a spus…
Doaaaaaamne, ma inebunesti cu retetele tale, ce noroc pe domnul Urs :))))

super reteta dar super si suportul (y)
au iesit de nu le poti rezista ;)
uite ca parca as face si eu dar nu stiu de ce mie nu-mi prea ies aluaturile framantate, nu simt la mana cand trebuie sa ma opresc sa nu mai pun faina si-mi ies cam tari, cam turta :(

felicitari pentru realizarile tale in bucatarie :)
multumesc pentru reteta! <3
Carmen a spus…
Mery si Cristina va multumesc si va pup.
Citeste cu atentie Mery si nu dai gres, jur!
mery a spus…
ok draga mea :) multumesc mult :*
te pup si eu :* sper sa-mi reuseasca ;)
panacris a spus…
Ooo, eu am suport doar cu trei nivele :D Pizza, oricand, orice umplutura, e bine venita pe masa Zmeilor ;) Super faine! >:D<

Cele mai vizitate

Soft French Bread Rolls

Soft French Bread Rolls -sursa Youtube

750 g făină 6 g sare 10 g drojdie uscată 35 g zahar Se balmajesc toate acolo sa fix unde o sa se întâmple ce trebuie. 150 ml lapte călduț ( al meu fix din frigider) 180 ml apa călduță (aici am fost disciplinata) 2 ouă (direct de la frigider - cam stresant pt saraca drojdie, ce sa-i fac astea-s orele) 50 gr unt nici moale nici tare... lu asta i-am venit de hac taindu-l bucățele mici, mici Se trântesc in ordine si cate putin. Am hăituit bietul aluat cu mixerul.  Si dupa l-am luat la iubit in maini. Negresa de pe youtube nu si-a bagat mâinile in aluat. Ea a uns un castron cu ulei. Eu Nu! A zis ca a lasat la crescut 1 ora. Eu numa'15 minute sa zic, adica pana m-am învârtit sa pun la loc alea, alea
                            Ea a împărțit la ochi in 12. Eu am cântărit ca-s balanță, puii mei!

 Se întinde fiecare si se ruleaza. Apoi ar trebui sa stea iar. N-am avut timp. Am închinat si-am zis :                                                   …

Croissant - usor si repede de facut

E prima oara cand incep direct cu reteta pentru ca stiu cat e de pretios timpul fiecaruia  iar povestea pentru cei care vor si povestea la sfarsit,  nu dezamagesc

Avem nevoie de: 600 gr faina (eu am utilizat Raftul Bunicii )  1,5 lingura drojdie uscata sau mai exact 1 pachetel si jumatate 6 linguri de zahar 390 ml lapte caldut 250 gr unt moale 1 lingurita sare ou si un pic de lapte pentru uns Sa trecem la treaba: in bolul mixerului am pus drojdia, zaharul si jumatate din cantitatea de lapte si m-am facut ca le uit pret de 10 minute Apoi am trantit toata faina, sarea si i-am dat bice. Apai bice i-am dat eu dar martoaga de mixer se impotrivea asa ca in loc sa pun cate un pic de lapte din ce ramasese de pus a trebuit sa-i dau sa bea tot odata. Doamne ce s-a chinuit! Am ramas total nesimtitoare privind doar coca si mirandu-ma ce stil de framantat . L-am iertat pana la urma cam dupa 10 minute si i-am dat pace! Am acoperit cu folie alimentara bolul si l-am varat in cuptor ca sa nu fiu tent…

Maioneza de post

Maioneza asa cum o fac eu.
Fac repede un piure din fulgi de cartofi
Pun 1 lingura de mustar. Iar cand incep cu uleiul torn cate un pic. Cum sunt singura care tin post (daca voi reusi) fac foarte putin
Gata!


Negresa de post

Reteta mai intai pentru cei cu timpul sau rabdarea limitate:

Pregatim ingrediente uscate intr-un castron mai maricel:

300 gr de faina
3 linguri de cacao
un praf de sare
1 lingurita zdravana praf de copt

se amesteca un picusor

Intr-un ibric :

150 ml ulei
300 ml apa
150 gr zahar
vanilie

Pentru mai tarziu: 3-4 linguri cu dulceata, scortisoara, nuci, alune, coaja de lamaie sau portocale, ciocolata pentru topit sau zahar pudra sau nuca de cocos... Dulceata e cam obligatorie in rest e dupa gust, dupa ce ai, dupa muschii fiecaruia !

Deja am elucidat etapele.

Se trece la balmajire. Din ibric se toarna din lichid, in timp ce se amesteca, :)))) peste ce am amestecat in castron. V-am spart cu fraza asta! La final venim cu dulceata si mai amestecam nitel, dupa care ii dam cu zdrang ce avem sau ce vrem. Pentru ca suntem aproape de Craciun eu am pus vanilie si scortisoara, niste alune si caju dulce sarat de la Lidl - cam o mana, cam atat mai aveam in punga. E bine sa fie pusa hartie de copt sau pur…

croque en bouche