Treceți la conținutul principal

Povestea saratelelor din copilarie

Intr-o zi Vic a solicitat saratelele Maminei (bunica mea) intreband asa intr-o doara daca-mi amintesc de ele. Ca o mama adevarata am purces la descoperirea retetei (ca printre  multe alte lucruri am mostenit si caietul ei de retete). Aparatul chiar eu i l-am cumparat cand a aparut pe piata. Mi-amintesc si inca le mai am, cum ne mai straduiam sa facem rost de aparat pentru nuci, gaufrre si cum ma mai rugam de cei care lucrau prin ateliere sa-mi faca varfuri de ornat din cutii de conserva. .... Sa revenim la saratele. E simplu de amestecat toate ingredinetele si simplu de tradus ca borviz inseamna apa minerala, e greu, insa sa ai rabdare sa le coci cate una cate una. Si atunci am bagat si aparatul in priza. Nu se compara gustul si consistenta obtinute cu rabdare pe aragaz fata de cel obtinut electric. Problema cea mare a aparut cand mi-am dat seama ca de fapt ma confrunt cu fenomenul clatitelor. Adica faci si daca nu te baricadezi in bucatarie s-ar putea sa nu apuci sa ai satisfactia muncii ci doar de facut curatenie cand termini pentru ca ele dispar cu o mai mare viteza de cat se fabrica.

Comentarii

Mari a spus…
Am si eu aparat din ala. Pe unde o fi oare?
Ai dreptate ca dispar pana le prepari!
Sidy a spus…
Bune, bune....cu un pahar cu bere linga.

Postări populare de pe acest blog

Croissant - usor si repede de facut

E prima oara cand incep direct cu reteta pentru ca stiu cat e de pretios timpul fiecaruia  iar povestea pentru cei care vor si povestea la sfarsit,  nu dezamagesc

Avem nevoie de: 600 gr faina (eu am utilizat Raftul Bunicii )  1,5 lingura drojdie uscata sau mai exact 1 pachetel si jumatate 6 linguri de zahar 390 ml lapte caldut 250 gr unt moale 1 lingurita sare ou si un pic de lapte pentru uns Sa trecem la treaba: in bolul mixerului am pus drojdia, zaharul si jumatate din cantitatea de lapte si m-am facut ca le uit pret de 10 minute Apoi am trantit toata faina, sarea si i-am dat bice. Apai bice i-am dat eu dar martoaga de mixer se impotrivea asa ca in loc sa pun cate un pic de lapte din ce ramasese de pus a trebuit sa-i dau sa bea tot odata. Doamne ce s-a chinuit! Am ramas total nesimtitoare privind doar coca si mirandu-ma ce stil de framantat . L-am iertat pana la urma cam dupa 10 minute si i-am dat pace! Am acoperit cu folie alimentara bolul si l-am varat in cuptor ca sa nu fiu tent…

Soft French Bread Rolls

Soft French Bread Rolls -sursa Youtube

750 g făină 6 g sare 10 g drojdie uscată 35 g zahar Se balmajesc toate acolo sa fix unde o sa se întâmple ce trebuie. 150 ml lapte călduț ( al meu fix din frigider) 180 ml apa călduță (aici am fost disciplinata) 2 ouă (direct de la frigider - cam stresant pt saraca drojdie, ce sa-i fac astea-s orele) 50 gr unt nici moale nici tare... lu asta i-am venit de hac taindu-l bucățele mici, mici Se trântesc in ordine si cate putin. Am hăituit bietul aluat cu mixerul.  Si dupa l-am luat la iubit in maini. Negresa de pe youtube nu si-a bagat mâinile in aluat. Ea a uns un castron cu ulei. Eu Nu! A zis ca a lasat la crescut 1 ora. Eu numa'15 minute sa zic, adica pana m-am învârtit sa pun la loc alea, alea
                            Ea a împărțit la ochi in 12. Eu am cântărit ca-s balanță, puii mei!

 Se întinde fiecare si se ruleaza. Apoi ar trebui sa stea iar. N-am avut timp. Am închinat si-am zis :                                                   …

Glazura stralucitoare colorata

Nu  stiu sa va spun de cati ani caut o reteta pentru o glazura stralucitoare pe care sa o pot colora dupa cum vor muschii mei. Toate incercarile s-au soldat cu "ntz, ntz, ntz... mai caut!" Si de la o reteta scrisa de o fata draguta din Grupul dulce de pe FB amestecat cu niste explicatii dintr-un link din care am inteles si eu cat am putut ca "ablar, nenea, ablar si adaugar si amestecar..." (daca ma uitam la telenovele poate intelegar mai multo) - vedeti si voi - am reusit sa fac glazura pe care trebuie sa o explic pe indelete si s-o las posteritatii si pentru ca am promis ca ma invrednicesc s-o scriu . Hai sa va pupe mama pe toti si sa incep sa explic ce am facut eu si pentru cat ajunge si cum se mentine... bla, bla-uri de acestea pe care majoritatea nu le scriu

Cantitati;
50 ml apa
100 g zahar
100 g glucoza
65 ml lapte condensat
100 g ciocolata alba
6 g gelatina dizolvata in 36 ml apa
Am pus intr-o craticioara 50 ml apa cu 100 gr zahar tos si o tableta de 100 g g…